Poliisin ja rikostutkijoiden vähäisyys uhkaa turvallisuuttamme

Olemme saaneet kuulla hälyttäviä uutisia siitä, miten kaikkia rikoksia ei enää tutkita henkilökuntavajeen vuoksi. Se vaarantaa kansalaisten luottamusta poliisiin ja rapauttaa oikeustajuamme. Siihen meillä yhteiskunnassamme ei ole varaa. Poliisiin maassamme on aina luotettu.  Nyt se luottamus on uhattuna.

Olemme jääneet huomattavasti jälkeen poliisien määrässä suhteessa muihin Pohjoismaihin. Siitä oheinen, eduskunnan hallintovaliokunnalle annettu lausunto on hyvä muistutus. Vaje on arvion mukaan vähintään 500-1000 poliisia.

Poliisin tilastojen mukaan rikosten tutkinta-ajat ovat pidentyneet. Se on uhrien kannalta huono uutinen. Vaikka esimerkiksi omaisuusrikokset ovat vähentyneet, mm. henkirikokset, seksuaalirikokset ja huumausainerikokset ovat olleet kasvussa.

Maailma muuttuu nopeasti, digitalisaation kaltaiset uudet alustat tekevät uudet rikosmallit mahdollisiksi. Muutos vaikuttaa suuresti myös poliisin toimintaan.  Uusista uhista huolimatta poliisien ja rikostutkijoiden määrä ei ole kasvussa, myöskään täydennyskoulutusta ei ole tarjolla tarpeeksi.

Henkilökunnan vähyyden lisäksi myös henkilöstön vaihtuvuus on suurta ja jaksaminen on äärirajoilla. Tapaukset ovat monimutkaistuneet ja laajentuneet, paineet tutkijoilla ovat kovat. Tähän tilanteeseen tulee hallituksen reagoida nopeasti.

Meidän on löydettävä yhteinen tahtotila poliisien ja erityisesti rikostutkijoiden määrän lisäämiseksi.

 Asia ei ole iso korjattavaksi, mutta yhteinen tahtotila puuttuu. Olemme toimineet aikaisemmin vastaavanlaisissa tilanteissa nopeastikin. Esimerkiksi ennakoitaessa vajetta lastentarhanopettajien koulutusmääriä pystyttiin nostamaan ripeästi. Tätä samaa parannuksen tahtotilaa tarvitaan sisäministeriöltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *