Olemmeko edistyneet 35 vuodessa?

UK:n konservatiivien vaalimainos vuodelta 1983

Törmäsin UK:n konservitiivipuolueen vaalimainokseen vuodelta 1983. Vuosia on takana jo 35. Ehkä näin ei mainostettaisi enää. Siitä huolimatta moni asia vaikuttaa tutulta ja voitaisiin osittain siirtää myös Suomeen vasemmiston ja oikeiston linjaeroihin.

Kuulostaako tutulta? ”Luovun oikeudestani valita lapseni koulu”, ”Valtuutan hallituksen ottamaan miten paljon tahansa lainaa muilta valtiolta ja suostun siihen, että lapseni joutuvat vastaamaan veloista”, ”Minua ei haittaa ammattiliiton pakkojäsenyys, vaikka en pääse valitsemaan liiton johtajia tai minun mielipidettäni ei kysytä ennen kuin minun käsketään mennä lakkoon”, ”Korkeammat lainankorot eivät minua kiusaa”, ”Hallitus saa investoida eläkevarani mihin tahansa sille sopivaan kohteeseen, vaikka siitä ei saisi kunnon tuottoa”, ”Ymmärrän, että konservatiivihallituksen aikaansaamat veronalennukset voidaan perua välittömästi” tai ”Luovun oikeudestani valita perheeni yksityiset terveyspalvelut”.

Valitettavasti konservatiivien David Cameron oli se alkuperäinen Brexit-tyrijä, joka helpon voiton toivossa lupasi kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Vähänpä hän ymmärsi sitä antaumusta, jolla keltainen lehdistö tuki Nigel Faragen ja Boris Johnsonin vimmaista kampanjaa EU-eron autuudesta. 300 miljoonaa puntaa viikossa lisää terveydenhuoltoon! Huutia EU:n määräyksille käyristä kurkuista! Puolalaiset putkimiehet pois Britanniasta!

Mitä tästä voimme oppia? Ainakin sen, että niin parlamentti- kuin Brexit-vaaleissa on syytä tehdä selväksi valintojen konkreettinen vaikutus, eikä vain maalailla epämääräisiä lupauksia yhdeksästä hyvästä ja kymmenestä kauniista.

Mikä oli 1983 vaalien lopputulos? Konservatiivipuolue sai Margaret Thatcherin johdolla suurimman vaalivoittonsa kymmeniin vuosiin ja Thatcher jatkoi pääministerinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *