Koulunaloituspakkaus

Brittilehti The Guardian kirjoittaa Australian kansallisen yliopiston ja Nevadan yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan mitä enemmän kasvavan lapsen kotona on kirjoja, sitä paremmat ovat oppimistulokset. Se ei vaadi edes sitä, että kirjoja pitäisi lukea!

Tutkimuksen mukaan 16-vuotiaan kotona olleella kirjamäärällä on suora positiivinen suhde luku-, lasku- ja tietotekniikkataitoihin. Yllättävää on, että tämä ei riipu henkilön myöhemmistä yliopistotasoisista opinnoista tai lukemisharrastuksesta aikuisena. Tutkimuksen päätekijän mukaan ”altistuminen kirjoille teininä antaa pohjan akateemiselle kulttuurille, joka parantaa oppimistuloksia koko eliniän, riippumatta siitä, onko hyvässä tai huonossa sosiaalisessa asemassa”.

Tutkimuksen vertailussa Suomi ei ollut mukana. Veikkaan, että emme kuitenkaan ole kaukana kärkimaa Virosta, jossa kodissa on keskimäärin 218 kirjaa.

Tutkimuksen tulos ei välttämättä kerro syy-seuraus -suhteeesta. Luultavasti perhe, jossa hyllyt ja lattiat ovat täynnä kirjoja, tukee muutenkin lasten lukemista ja opiskelua. Silti tämä saa ajattelemaan myötätuntoisesti sellaisia perheitä ja lapsia, joiden kotona ei ole ainoatakaan kirjaa niiden harvojen koulusta annettavien oppikirjojen lisäksi.

Suomessa on loistavat kirjastot, jotka samalla toimivat lukuneuvoloina. Ne eivät kuitenkaan tavoita niitä lapsia, jotka olisivat suurimman kirja-altistuksen tarpeessa.

Pitääkö perheille ryhtyä jakamaan äitiyspakkauksen tapaan koulunaloituspakkauksia? Yhteistyössä kustantajien kanssa opetushallitus ja koulut voisivat jakaa kaikille koulunsa aloittaville jännittävän ja aina uudistuvan pahvipakkauksen, jonka sisältö olisi yhdistelmä päivän uutuuksia ja varmoja klassikoita. Uusi setti olisi jaossa yläkoulun aloittajille.  Pakkaus voisi samalla toimia kirjahyllynä, jos sellaista ei muuten kotoa löydy.

Jos luottaa tämän tutkimuksen tuloksiin, koulunaloituspakkauksesta saatavat hyödyt ovat paljon merkittävämmät kuin sen kustannukset. Voisimme olla aloitteen kanssa ensimmäisiä maailmassa.