Ottamatta jäänyt voitto

Olin eilisen illan Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Kaivohuoneessa. Paikalla oli samaan aikaan iloisia ja kuitenkin vähän pettyneitä ihmisiä. Vaalien tulos ei ollut tappio, mutta ei se mikään voittokaan ollut. Kokoomuksen neljäs paikka oli niin lähellä, että vielä vähän paremmalla vaalikampanjalla se olisi ollut otettavissa. “Into, tieto ja taito” on erinomainen slogan, mutta miksi hukata se tekstityypillä, jota ei yleisö pysty lukemaan?

Saimme Kokoomuksesta kolme hyvää ja kokenutta meppiä, onnittelut Ville Itälälle, Sirpa Pietikäiselle ja Eija-Riitta Korholalle
Kuka tahansa rannalle jääneistä olisi myös täyttänyt hyvin mepin saappaat. Lähimmäksi tavoitetta päässyt Risto E.J. Penttilä otti tilanteen hymyillen, kuten myös suurimmalla henkilökohtaisella satsauksella ja kovimmalla kampanjalla lähes tuntemattomuudesta mepiksi tavoitellut Ukko Metsola.

Kaikilla suurilla puolueilla tulos oli koko lailla samanlainen, vaikka Kokoomus pärjäsi joukosta selvästi parhaiten. Joku ehti hirtehisesti kommentoida, että onneksi paloi naapurinkin sauna.

Vähiten juhlimista on demareilla. Ilman sitoutumattomana ehdolle lähtenyttä kohupappi Mitro Repoa olisi palanut porstuakin. Ja jos katsoo koko vasemmisto-opposition tilannetta, lopputulos on lähinnä katastrofi. Perinteisesti puolue, joka pääsee hyödyntämään lama-aikana oppositioasemansa, ei voi millään estää vaalivoittoa. Tällä kerralla se onnistui.

Konkari Liisa Jaakonsaari edustaa nyt ainoana vanhaa työväenliikettä, tosin hänkin poikkeaa Nato-realistisilla kannoillaan puolueen valtavirrasta.

Keskustan suurena yllättäjänä europarlamenttiin nousee Riikka Manner. Salaliittoteoria esitti hänen menestyksensä salaisuudeksi Paavo Väyrysen ja Seppo Kääriäisen taustatuen puolueen sisällä, mutta eiköhän omillakin ansioilla pääse pitkälle. Keskustan Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula tekivät myös meppeinä hyvän tuloksen.

Perussuomalaisten Timo Soini teki paitsi sen, mitä odotettiin ja nousi vaalien ääniharavaksi, nosti mukanaan europarlamenttiin myös kristillisten Sari Essayahin. Onnittelut molemmille, aikamoinen suoritus! Samalla Soinille voi esittää perinteisen kysymyksen: Saitte vaalivoiton, mitäs nyt aiotte sillä tehdä?

Puoluetta ei voi johtaa Brysselin lihapatojen äärestä, eikä äänestäjiä pettää kääntämällä takkia uudestaan ja jäämällä Suomeen. Vähemmästäkin kone hyytyy.

Vihreistä europarlamenttiin lähtee kaksi konkaria: Heidi Hautala ja Satu Hassi. Jotkut kommentaattorit ovat ehtineet jo todeta, että vihreät ovat muuttuneet keski-ikäiseksi puolueeksi niin hyvässä kuin pahassa.

RKP teki sen taas ja pystyi vastoin odotuksia pitämään europarlamenttipaikkansa, Onnea Carl Haglundille! Näin ministeri Elisabeth Rehnin vaalien alla launtaina ja aika paljon totuutta taitaa sisältyä hänen sanoihinsa: Onneksi Alexander Stubb ei ole teillä ehdolla tällä kerralla. Kun kerroin tämän vaalivalvojaisissa Alexille, hän oli kovasti huvittunut. Totesi, että hänen ehdokkuudestaan Kokoomuksessa taisi jäädä RKP:lle trauma – ja että seuraavat vaalit ovat jo viiden vuoden päästä..

Share

Leave a Reply

For spam filtering purposes, please copy the number 4739 to the field below: