Yliopistolain väännöt vielä edessä

Nyt jännitetään perustuslakivaliokunnan kantaa siihen, onko ulko-puolisten enemmistö hallituksessa vastoin perustuslakia.

Yliopistojen hallituksen kokoonpanoon tullee muutoksia, mutta esitys virkasuhteiden muuttamisesta työsuhteiksi ja lukukausimaksukokeilu säilynevät valiokuntakäsittelyssä, ennustavat Ylioppilaslehden haastattelemat sivistysvaliokunnan jäsenet.

Esitys uudeksi yliopistolaiksi on sivistysvaliokunnassa kuulemisvaiheessa. Liian suppeasta asiantuntijoiden kuulemisesta valiokuntaa ei voi enää syyttää. Nyt valiokunnassa on vieraillut myös ylioppilaskuntien edustajia ja muun muassa lakiin kriittisesti suhtautuvia professoreja. [..]

Lukukausimaksukokeilun Eu- ja Eta-maiden ulkopuolisille mahdollistava kohta lakiesityksestä tuskin poistuu, sillä se on kirjattu hallitusohjelmaan.
”Kokeilut ovat monen lukon takana ja niille on kovat edellytykset”, huomauttaa lukukausimaksujen vastustajana tunnettu valiokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Raija Vahasalo.

Vahasalo ei uskalla vielä sanoa, millaisia muutoksia esitykseen olisi valiokuntakäsittelyssä tulossa.
”On kuultava kaikki asiantuntijat loppuun ja vielä perustuslakivaliokunnan lausunto”, Vahasalo sanoo. Hän epäilee kuitenkin, että kollegion aseman yksityiskohtia saatetaan rukata ja hallitusten ulkopuolisten jäsenten määrää voidaan muuttaa.
Vahasalosta on ollut hyödyllistä, että valiokunta on kuullut erittäin laajasti asiantuntijoita.
”Kaikki ovat olleet samaa mieltä siitä, että uudistusta tarvitaan. Henkilöstö on huolissaan omasta asemastaan, opiskelijat lukukausimaksuista. Rehtorit ovat oikein tyytyväisiä”, hän naurahtaa. [..]

Veera Luoma-aho / Ylioppilaslehti 8/2009 30.4.2009

Leave a Reply