Vahasalo vaatii pelastamaan ulkomailla toimivat suomalaiset peruskoulut

Kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalon (kok.) mielestä ulkomailla suomalaista perusopetusta tarjoavien koulujen toimintaedellytykset on turvattava myös jatkossa.

Valtion tukemaa suomalaisen opetussuunnitelman mukaista perusopetusta antaa ulkomailla kuusi koulua. Nämä ovat Espanjan Aurinkorannikolla, Brysselissä, Moskovassa ja Pietarissa sekä Tallinnassa ja Tartossa. Lisäksi Aurinkorannikon koulussa järjestetään suomalaisen opetussuunnitelman mukaista lukiokoulutusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön uuden linjauksen vuoksi jatkossa yli vuoden ulkomailla asuvat lapset eivät olisi oikeutettuja osallistumaan näiden koulujen opetukseen. Raija Vahasalon mukaan tämä linjaus on tullut kaikille yllätyksenä ja vaikeuttaa koulujen toimintaa.

Hän on jättänyt asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitukselta selvitystä siitä, miten ulkomailla suomalaista perusopetusta järjestävien koulujen toimintaedellytykset turvataan.

Lisäksi Vahasalo vaatii kysymyksessä hallitukselta selvitystä siitä, mihin lainsäädäntötoimiin hallitus aikoo ryhtyä vähintään nykyisessä laajuudessa ulkomailla järjestettävän suomalaisen opetuksen turvaamiseksi.

– Ulkomailla järjestettävä suomalaisen järjestelmän mukainen opetus helpottaa tilanteessa, jossa lapset joutuvat muuttamaan vanhempiensa mukana pois Suomesta. Suomalaiset, jotka asuvat työn vuoksi ulkomailla, voivat olla työkomennuksella hyvinkin erimittaisia aikoja. Niin kauan kuin perheet ovat tilapäisesti ulkomailla, ei heidän lastensa pääsyä kouluun tule sitoa tiukkoihin määräaikoihin, vaatii Vahasalo.

Lue lisää: Verkkouutiset 5.9.2014 / Ilkka Ahtokivi

 

Leave a Reply