Vahasalo: Keskitytään seuraavaksi sisältöihin rakenteiden mylläämisen sijaan

Tiedote 26.3.2015
Julkaisuvapaa: Heti

– Korkeakoulutuksessa tulee seuraavalla vaalikaudella keskittyä koulutuksen sisältöihin, laatuun ja yhteistyön kehittämiseen, eikä väkisin tehtävään rakenneremonttiin. Kaikki korkeakoulut eivät voi tehdä kaikkea. Nykyisten korkeakoulujen tulee profiloitua keskittymällä omiin vahvuusalueisiinsa, linjaa kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok).

Yliopistolaki uudistettiin viime vaalikauden lopuksi ja ammattikorkeakoululaki tämän vuoden alusta. Yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhdistämisiä on tehty viimevuosina useita, kuten uuden Aalto-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston perustaminen. Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten määrää on jo jonkin verran vähennetty hallittujen prosessien tuloksena.

– Viime viikkoina on tehty useita erilaisia esityksiä korkeakoulukentän uudistamiseksi. Esitykset korkeakoulujen yhteistyön lisäämisestä ja eri korkeakoulujen profiloimisesta omille vahvuusalueilleen ovat kannatettavia ja niitä tulee edistää. Sen sijaan painopisteeksi ei tule nostaa uutta suurta rakenneuudistusta, vaan tulee keskittyä koulutusjärjestelmän sisältöihin, Vahasalo vaatii.

– Pienessä maassa ei voida tehdä jokaisessa korkeakoulussa samoja asioita. Kun pienempi määrä yksiköitä tekee saman koulutusalan koulutusta ja tutkimusta, alan resurssit riittävät paremmin laadukkaaseen tutkimukseen ja opetukseen, Vahasalo toteaa.

– Yliopistoja ja ammattikorkeakouluja tulee ensi vaalikaudella kehittää omien sisältöjensä, tavoitteidensa ja tutkintojensa pohjalta. Molempia korkeakoulusektoreita koskevat lait on hiljattain uudistettu. Korkeakoulujen välistä yhteistyötä tulee lisätä soveltuvilla aloilla, mutta yhteistyön tulee lähteä vapaaehtoisesta yhteistyön muodoista. Koulutusverkon mahdollinen tiivistäminen tulee tehdä luonnollisen tarpeen mukaan. Lainsäädäntötoimin pakotettava yhteistyö ei ole oikea keino, Vahasalo linjaa.

– Tavoitteena tulee olla, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut antavat laadukasta opetusta ja tekevät kansainvälisesti vertailtuna huippulaatuista tutkimusta. Uskon, että korkeakoulujen profiloimisella ja soveltuvien alojen yhteistyöllä edistetään tätä pakkoa paremmin. Nyt on poliitikkojen aika antaa korkeakouluille keskittyminen oman työnsä kehittämiseen, Vahasalo päättää.

Lisätietoa:

Raija Vahasalo, kansanedustaja (kok)
raija.vahasalo@eduskunta.fi Puh. 050 511 3090

Leave a Reply