Uutta politiikkaa

Suomi on saamassa uuden hallituksen. Hallitusohjelmaneuvottelut ja hallituksen paikkajako saatiin valmiiksi viikonloppuna, hyvässä hengessä. Kokoomus, Vihreät ja RKP ovat tätä kirjoittaessa jo valinneet ministeriehdokkaansa ja uusi hallitus astunee tehtäviinsä jo viikonvaihteessa. Suurimpana uudistuksena on paljon kritiikkiä saaneen työministeriön purkaminen kokonaan uuden elinkeinoministeriön osaksi. Tavoitteena on parantaa työllisyyttä eikä hallinnoida työttömyyttä.

Hallitusohjelmaan on saatu mahtumaan paljon positiivista: lähes kaikki esillä pitämäni asiat ovat mukana. Alla on joitakin poimintoja, koko 64 sivua on luettavana Valtioneuvoston sivujen kautta: www.vn.fi

* * * * *

Päivähoitolainsäädäntö uudistetaan ja eri päivähoitomuotojen tasa-arvoisuutta parannetaan. Perhevapaiden kustannuksia jaetaan nykyistä tasaisemmin nais- ja miesvaltaisten alojen kesken ja yhteiskunnan osuutta siinä kasvatetaan.

* * * * *

Kouluterveydenhuoltoa kehitetään, erityisenä parannuskohteena ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ja psykiatrisen hoidon saatavuus parannetaan.

Kouluissa ikäryhmien pienenemisestä vapautuvat varat kohdennetaan koulutuksen laadun parantamiseen, erityisenä tavoitteena opetusryhmien pienentäminen. Opintorahaa korotetaan 15% ja opiskelijan omia tulorajoja korotetaan 30%.

Lukioita ja ammattikouluja sekä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja kehitetään niiden omien vahvuuksien pohjalta, erillisinä väylinä.

* * * * *

Eläkkeiden verotus alennetaan samaksi palkansaajien kanssa. Perintövero poistuu yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksissa. Lesken ja alaikäisten lasten perintövero ei poistu kokonaan, mutta siihenkin saadaan erittäin tuntuvat helpotukset.* * * * *

Vanhusväestölle turvataan oikeus hyvään hoitoon. Palvelut uudistetaan korostamaan kotihoitoa, omatoimisuutta, toimintakyvyn säilyttämistä ja kuntouttavaa otetta. Omaishoitajien asemaa parannetaan.

* * * * *

Politiikan sisällön suhteen tästä tulee hyvä vaalikausi. Puolueiden ministerivalinnoista voi kuitenkin antaa kritiikkiä. Näyttää vahvasti siltä, että uudessa hallituksessa ei päämisterin lisäksi ole yhtään ministeriä maan suurimmasta vaalipiiristä, Uudeltamaalta.

Kolumni / Kirkkonummen Sanomat 24.4.2007

Leave a Reply