Työpaikkojen tupakointikielto saa kannatusta valiokunnassa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan seitsemästätoista jäsenestä yhdeksän olisi valmiita harkitsemaan työpaikkatupakoinnin kieltämistä lailla.

Yksi on valmis keskustelemaan kiellosta, mutta ei halua määritellä lopullista kantaansa. Vastustavalla kannalla on viisi jäsentä, mutta heistäkin kolme on valmiita ainakin keskustelemaan kiellosta ja sen vaikutuksista.

Kahta jäsentä ja peruspalveluministeri Liisa Hyssälää (kesk) ei tavoitettu.

Sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Valto Koski suhtautuu kieltoon terveydellisistä syistä myönteisesti, mutta lain sisältöä olisi hänen mukaansa pohdittava tarkasti.

Myönteisesti kieltoon suhtautuvista Raija Vahasalo (kok) ja Anneli Kiljunen (sd) muistuttavat, että tupakointi lohkaisee pois paljon työaikaa.
Pehr Lövin (r) mukaan työpaikkatupakoinnin kieltäminen olisi koko väestön terveyden kannalta etu.

[..]

Monen valiokunnan jäsenien kanta on periaatteessa myönteinen, mutta lain sisällön hahmotteleminen koetaan vaikeaksi.

Mietittäväksi jäisi esimerkiksi, miten laki toimisi yhden henkilön yrityksissä ja tehoaisiko kielto pitkään tupakoineisiin. Osmo Soininvaara (vihr) olisi valmis tutkimaan asiaa, vaikka ei otakaan asiaan lopullista kantaa. Hänen mielestään lakia puoltaisi se, että muut tekevät työt tupakoivien ollessa sauhuttelemassa ja että tupakoimattomien altistuminen tupakansavulle vähenisi.
[..]

Sari Sainio / Aamulehti 10.01.2006

Leave a Reply