Suomalainen on selviytyjä

Kesä alkaa kääntyä syksyyn. Syksy pitää kansalaiset hereillä monilla ajankohtaisilla kysymyksillä. Riittääkö työtä, kohentuuko taloutemme? Hyviä merkkejä on olemassa.
Ensi vuonna päästäneen varovaiseen talouskasvuun, vaikka työttömyys varmasti vielä nousee. Kun kuntalaisilla menee huonommin, silloin menee myös kunnilla. Voidaanko palveluja pitää entisellä tasolla ja voidaanko
kaikkia investointeja tehdä?
Epätasapainoa voidaan korjata vain kolmella eri tavalla: leikataan palveluista eli menoista, kiristetään verotusta
tai tehdään rakenteellisia uudistuksia. Olemme valinneet rakenteelliset uudistukset. Se on ehdottomasti paras valinta.
Leikkaukset kohdistuisivat vain heikoimmassa asemassa oleviin. Verojen raju korotus supistaisi nopeasti kotimaista kysyntää ja vähentäisi työnteon kannustavuutta. Uudistukset sen sijaan vähentävät tulevaisuudessa menopaineita ja lisäävät tuloja. Sen lisäksi palveluja ei tarvitse supistaa.
Nyt luotamme elvytykseen. Nyt on aika rakentaa, aika peruskorjata. Jokaisessa kunnassa riittää rapistuvia omia kiinteistöjä, joiden kunnosta huolehtiminen on viisautta. Lainan ottaminen investointeihin on järkevämpää kuin eläminen velkarahalla. Suuremmat investoinnit ovat vielä tulossa, varsinkin meille tärkeä kt 51:n rakentaminen moottoritieksi.
Palvelurakenteet tarvitsevat lähempää tarkastelua ja uudistusta. Vaihtoehtoisten palvelutuotantojen ylläpitäminen lisää valinnanvapautta. Kunnan oma palvelutuotanto ei kykene vastaamaan kaikkiin ihmisten palvelutarpeisiin. Työkaluja löytyy, uusimpana palvelusetelin ulottaminen myös terveydenhuoltoon.
Valtio on oppinut välttämään niitä virheitä, joita 90-luvulla tehtiin. Toivottavasti myös kunnat ymmärtävät, ettei lapsilta ja nuorilta saa viedä heidän tulevaisuuttaan eikä vanhuksilta sitä elämänlaatua, jonka he ovat ansainneet. Vanhoilla keinoilla se ei välttämättä ole mahdollista, mutta uusilla ajatuksilla kylläkin.
Nyt on aika päivittää myös oma osaaminen ja satsattava koulutukseen. Kun nousukausi alkaa, olemme iskuvalmiita
kohtaamaan sen.
Suomalainen on outo tapaus. Kun oikein menee kurjasti, silloin luovuus pulppuaa; keksitään innovaatioita ja uudistuksia. Suomalainen on ollut selviytyjä kautta aikojen. Meidän tärkeä ominaispiirteemme on myös se, että kaveria ei jätetä. Me selviydymme tästä!

RAIJA VAHASALO
kansanedustaja

Kolumni Kirkkonummen Sanomat 23.8.2009

Leave a Reply