Presidenttiä kyydissä

Olen nyt viimeiset viikot kiertänyt edustamassa Sauli Niinistöä ja kokoomusta. Vaalipaneeleissa Mäntsälän, Nummelan ja Järvenpään lukioissa opiskelijoita ovat kiinnostaneet aika samat aiheet: presidentin valtaoikeudet, opiskeluun liittyvät asiat, myös kysymykset äänioikeuden ikärajan laskemisesta. Itse pidän nykyistä 18v ikärajaa ihan hyvänä. Käänsin Mäntsälän paneelissa kysymyksen pikaäänestykseksi. Vain noin kolme opiskelijaa parista sadasta oli halukas laskemaan ikärajaa! *****

Café Niinistö –bussi on kiertänyt ympäri Uuttamaata, pysähtyen nyt myös Inkoossa, Siuntiossa ja Kirkkonummella. Minä olen ollut kansanedustajista varmasti eniten liikkeellä. Myyrmäessä meillä oli hauska mahdollisuus vertailuun: Vanhas-bussi mukanaan Antti Kaikkonen ja Niinistö-bussi minun johdollani olivat parkissa rinta rinnan. Me näytimme voittavan kävijämäärässä noin 50-0.

*****

Bussi on kiertänyt Suomessa yhteensä noin 11.000 km ja pysähtynyt kaikkiaan 260 paikalla. Ihmiset ovat tulleet hyväntuulisiksi nauttiessaan Presidentti-kahvista ja pipareista. Vaikka Sauli itse ei ole ollut bussikiertueella mukana kuin viimeksi Karjaalla ja Tammisaaressa, kansalaiset ovat olleet mielissään, kun ovat päässeet keskustelemaan kansanedustajien kanssa.

*****

Keskusteluaiheet ovat olleet moninaisia. Minulta on kyselty eniten Saulin persoonasta ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvistä mielipiteistä. Moni on halunnut kommentoida lukuisia vaalipaneeleita. Minun neuvojani ja mielipiteitäni on kaivattu eduskunnan päätösvaltaan liittyvistä asioista: vanhustenhuollosta, päivähoidosta, kouluasioista ja terveydenhuoltoon liittyvistä ongelmista.

*****

Työväen ja ehdokkaan ankara puurtaminen näyttää vähitellen kantavan hedelmää. Vaalikeskusteluissa Niinistö on ollut poikkeuksetta parhaasta päästä ja myös hänen gallup-kannatuksensa on kääntynyt hyvään nousuun. Lisää hyviä enteitä: viimeisetkin vaalitöissä laiskotelleet joukot ovat saapuneet julistamaan tukeaan Saulille.

*****

Vanhaa vaalimainosta mukaillen: ”Tehdään se äänestyskopissa!” Ja uudestaan kahden viikon päästä!

Raija Vahasalo
Kansanedustaja
raija.vahasalo@eduskunta.fi

Kirkkonummen Sanomat Kolumni 15.1.2006

Leave a Reply