Päättyvästä eduskuntakaudesta pitää oppia – kahden suuren hallitusmalli ei toimi

Tänään lauantaina kautensa päättävä eduskunta on kahdeksas eduskunta, jonka työtä olen seurannut politiikan toimittajana.

Mikään ei siis voi yllättää.

Niinpä olen hieman nostalgisesti lukenut arvioita, joissa kauhistellaan, mitenAlexander Stubbin (kok) hallitus on ollut “kaikkien aikojen huonoin” tai miten eduskunta lopettaa “katastrofaalisissa tunnelmissa”.

Tutulta kuulostaa. Tasan neljä vuotta sitten käytettiin samoja sanoja. [..]

Päättyvästä eduskuntakaudesta pitäisi ottaa oppia.

Vanha hallitusmalli ei enää toiminut, koska se perustui siihen, että kahdella suurella hallituspuolueella on eduskuntaenemmistö ja kolmas suuri oli oppositiossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteeri Laura Rissanen (vas.) otti Raija Vahasalon puhelimeen muistokuvan sivistysvaliokunnan jäsenistä ja puhemies Eero Heinäluomasta (sd). Kuvassa vasemmalta Eeva-Johanna Eloranta (sd), Raija Vahasalo (kok), Heinäluoma, Leena Harkimo (kok) ja Timo Heinonen (kok). (Kuva Juhani Niiranen HS. Linkitetty hs.fi)

Seuraavassakin eduskunnassa lienee neljä suurta puoluetta. Päättyvän vaalikauden kokemus osoittaa, ettei riittävän vahvaa hallitusta voi rakentaa vain kahden suuren puolueen varaan. Suuria hallituspuolueita pitää olla kolme.

Ne on myös saatava kantamaan vastuu tekemisistään.

Kahdella tuolilla ei saa istua, vaikka mieli tekisi.

Hallituksen ja pääministerin pitäisi antaa jo kautensa alussa eduskunnalle lupaus, että hallitus sitoutuu työskentelemään koko vaalikauden.

Sen perään täytyy antaa myös toinen lupaus. Jos pääministeri vaihtuu tai hallitus muuten hajoaa, eduskunta on saman tien hajotettava ja on järjestettävä uudet vaalit.

Lue lisää: hs.fi 14.3.2015

Leave a Reply