Oppivelvollisuuden pidennykseen varatuille rahoille olisi parempaakin käyttöä

Opetusministeri Krista Kiurun (sd) erityisavustaja Esa Suominen vastasi huonoin perustein (HS Mielipide 13. 6.) kansanedustajien Raija Vahasalon (kok) ja Sari Sarkomaan (kok) aiheelliseen kritiikkiin (HS Mielipide 12. 6.) oppivelvollisuuden pidentämisestä.

Suomisen vastauksen heikkous esimerkiksi kirjojen kierrättämisestä on se, että peruskoulun päättöluokkalainen ei tarvitse edellisten vuosien kirjoja mutta lukiolainen tarvitsee ensimmäisen ja toisen vuoden kirjojaan lukiessaan yo-kirjoituksiin. Ei ole järkeä kierrättää kirjoja, jotka joutuisi sitten ostamaan ylioppilaskirjoituksiin.

[..]

Jos 15 miljoonaa euroa jostain todella löytyy, tehokkaampaa olisi käyttää raha niihin, jotka ovat todellisen putoamisuhan alla.

Valtaosa nuorista käy joka tapauksessa tunnollisesti lukiota ja ammattikoulua. Kuntien tiukassa taloustilanteessa on suoranaista rahan haaskausta tarjota kaikille ykkösille ilmaiset kirjat.

Lisäksi maahanmuuttajien valmistavaan lukiokoulutukseen on varattu tulevalle syksylle 400 000 euroa ja vuodelle 2015 1,5 miljoonaa euroa. Se ei riitä, jos sillä halutaan saada aikaan todellista vaikutusta.

Lisäksi lukioverkkoa aiotaan harventaa rajusti, joten koulumatka- ja asumistukien määrä kasvaa huomattavasti.

Nyt olisi syytä kuunnella kouluissa työskentelevien ääntä eikä kuvitella, että näennäisillä valtionosuuksien lisäyksillä ratkaistaan ongelmia. Ongelmia tässä maassa on, ei vain haasteita. Fokuksessa pitäisi olla todelliset ongelmat.

Kari Rajala
apulaisrehtori
Turun klassillinen lukio

Lue lisää: HS Mielipide 14.6.2014

Leave a Reply