Opiskelijat raivoissaan: Tuki toiseen tutkintoon evätään, vaikkei olisi nostanut tukea ykköstutkintoon

Opiskelijat eivät purematta niele hallituksen esitystä opintotuen rajaamisesta.

Eduskunta äänesti tiistaina äänin 95-91, ettei opintotukea jatkossa myönnetä toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon.
Pääkaupunkiseudun opiskelijat ovat järjestämässä mielenosoitusta eduskuntatalon eteen huomenna puoliltapäivin, jolloin eduskunnassa käynnistyy lakiehdotuksen toinen käsittely. [..]

Lakiesityksessä ontuvia kohtia

Eduskunnan sivistysvaliokunta päätyi viime perjantaina niukasti hallituksen esityksen kannalle. Valiokunta löysi lakiesityksestä kuitenkin ongelmakohtia.

– Jos opiskelija ei ole ensimmäisen tutkintonsa aikana tarvinnut opintotukea, mutta toista tutkintoa opiskellessaan hän sitä tarvitsisi, niin opiskelija ei sitä saa. Se on ongelma, johon emme pystyneet löytämään ratkaisua, kertoo sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.).

Sivistysvaliokunta suhtautui myös epäillen siihen, kannustaako lakiesitys opiskelijaa valmistumaan yhtään nopeammin.  Erityisesti tilanne koskettaa ammattikorkeakouluopiskelijoita, jotka haluavat hakeutua yliopistoon jatkamaan opintojaan suoritettuaan ammattikorkeakoulututkinnon.

Ongelma on se, ettei opiskelijan “kannata” valmistua ammattikorkeakoulusta, jos hän haluaa säilyttää opintotuen myös yliopistossa.

– Opintotuki ei saisi tulla esteeksi opiskelulle, Vahasalo sanoo.
Sivistysvaliokunta vaatii seuraavalle vaalikaudelle opintotukeen laajaa uudistusta, koska nykyisellään järjestelmä on sekava ja siihen on tehty lukuisia muutoksia. Opiskelijat voivat olla useiden eri opintotukijärjestelmien piirissä.

– Tässä on paljon sellaisia asioita, joiden takia olisi parempi tehdä kokonaisuudistus opintotuelle, toteaa Vahasalo.

Myös HYY:n hallituksen puheenjohtaja Mari Kyllönen toivoo selkeyttä järjestelmään.

– Nyt vain toivomme opiskelurauhaa eli sitä, ettei muutoksia tule jatkuvasti. Olisi hyvä, ettei tarvitsisi miettiä, miten se opintotuki menikään, toivoo Kyllönen. [..]

Lue lisää: mtv.fi 12.3.2015

Leave a Reply