Opintotuen rajaamista puidaan tänään – “Yritimme hakea parempaa ratkaisua, mutta emme löytäneet sitä”

Hallitus on esittänyt, että opintotukea ei voisi jatkossa saada kuin yhteen tutkintoon. Tukea ei myönnettäisi kakkostutkintoon, vaikka tukea ei olisi nostettu ensimmäiseenkään tutkintoon.

Raija Vahasalo (sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, Kok.), Jari Järvenpää (puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto, SYL) ja Joonas Peltonen (puheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto, SAMOK) keskustelivat Aamu-tv:n studiossa Mikko Haapasen johdolla opintotuesta. Video: Yle

Raija Vahasalo (sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, Kok.), Jari Järvenpää (puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto, SYL) ja Joonas Peltonen (puheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto, SAMOK) keskustelivat Aamu-tv:n studiossa Mikko Haapasen johdolla opintotuesta. kuvakaappau (Yle)

Opintotuen rajaamista on määrä käsitellä eduskunnassa uudestaan tänään perjantaina. Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) myöntää, että lakiesityksessä on yhä monia ongelmia.

– Me yritimme oikeasti hakea parempaa ratkaisua, mutta tässä ajassa meillä ei ollut sellaista mahdollisuutta ja me emme löytäneet sitä, Vahasalo selitti Ylen aamu-tv:ssä.

Vahasalon mukaan sivistysvaliokunta halusi kuitenkin tuoda esiin lakiesitykseen liittyviä epäkohtia kirjaamalla ne mietintöönsä. Mietinnössä sanotaan esimerkiksi, että opintotukiesitys kaventaisi opintopolkuja eikä välttämättä edistäisi valmistumista.

Valiokunta huomautti myös, että seuraavalla vaalikaudella opintotukijärjestelmään on tehtävä kokonaisuudistus.

Opiskelijajärjestöt tyrmäävät tuen rajaamisen

Opintotuen rajaaminen on saanut paljon kritiikkiä opiskelijajärjestöiltä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Jari Järvenpää huomautti, että opintotuen rajoittamisella saatavat säästöt ovat suhteellisen pieniä. [..]

Vahasalon mukaan hallituspuolueet keskustelevat opintotuen uudistamisesta tänään vielä ennen eduskunnan istuntoa.

Eduskunta äänesti tiistaina opintotukiuudistuksen puolesta 95–91. Tullakseen hyväksytyksi lakialoite vaatii kuitenkin vielä toisen käsittelyn.

Lakiesityksestä ei järjestetä automaattisesti uutta äänestystä, ellei sen hylkäämistä esitetä tämänpäiväisessä eduskuntakeskustelussa. Jos hylkäämistä esitetään, eduskunta äänestää asiasta uudestaan huomenna lauantaina.

Lue lisää: yle.fi 13.3.2015

Leave a Reply