Mistä puhumme, kun puhumme koulutuksesta?

Tulevat kuntavaalit ovat myös koulutusvaalit. Tulevan Sote- ja kuntauudistuksen jälkeen tärkein kuntaan jäävä tehtävä on koulutus. Siksi kaikki haluavat nyt edustaa koulutuspuoluetta. ”Haloo, äänestä minua, meidän kuntaan tehdään maailman paras koulutus!”

Mitä tarkoittaa maailman paras koulutus?

Suomella on ollut loistava koulutusmaine. Melko niukoilla resursseilla olemme luoneet PISA-menestyksen. Menestyksen huumassa on tuntunut siltä, että koulutuksen resursseja voi leikata kerran jos toisenkin. Nyt sekä PISA-menestys että suomalaisten keskimääräinen koulutustaso on laskemassa. Leikkaamalla saa kanaviillokkia, ei maailman parasta koulutusta.

Koulutus on investointi

Fiksut ja eteenpäin pyrkivät ihmiset tulevat Kirkkonummelle hyvien koulujen perässä. Tulevaisuuden yritykset tulevat kuntaan fiksujen työntekijöiden perässä. Fiksut päättäjät ruokkivat tätä ketjua. Siinä on lyhyt kunnan menestyksen kaava.

Mikä on hyvä koulu?

Olemme hakeneet uuteen Jokirinteen kouluun oppia ja parhaita malleja ympäri Suomea. Siitä tulee loistava, uuden ajan koulurakennus! Me tarvitsemme jokaiseen kouluun uudet oppimisympäristöt. Vaikka turvalliset, toimivat ja oppilaita innostavat tilaratkaisut ovat tärkeitä, koulu on paljon muutakin.
Tämän vuoden ekaluokkalaiset ovat töissä vielä 60 vuoden päästä. Tulevaisuudesta emme tiedä, mutta eväät sinne on jo saatava. Ensimmäiset kokemukset koulusta muovaavat koko loppuelämää. Onko turvallista, onko kavereita, saako kannustusta, saako uuden ajan taitoja?

Nyt ja tulevaisuudessa vanhoja ammatteja kuolee ja uusia syntyy koko ajan. Siihen eivät ”hauki on kala” -opit anna valmiuksia. Tarvitaan sosiaalisia taitoja, kriittistä ajattelua. Pitää osata käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa, pitää osata hakea tietoa. Pelkkä googlaaminen eri riitä, kun pitää tunnistaa myös valemediat ja trollit. Siinä haasteita meille aikuisille, eikä pelkästään meidän lapsillemme!

Maailma on muuttunut, myös koulu muuttuu. Työkalut ja osaaminen maksavat. Meidän on oltava valmiita tähän investointiin.

Raija Vahasalo
kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu
raija.vahasalo@gmail.com

Leave a Reply