“Loma-aikojen siirto olisi kallista ja turhaa”

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Raija Vahasalon mukaan koululaisten loma-aikojen siirto on köykäiseksi todettu idea.

Brysselin Kansallisseura on tehnyt kokoomuksen puoluekokoukselle aloitteen koulujen kesälomien alkamis- ja päättymisajan siirtämisestä noin kolmella viikolla eteenpäin. Tällöin lomat alkaisivat ja päättyisivät kuten muuallakin Euroopassa. Kokoomuksen puoluehallitus kannattaa aloitetta, kerrottiin Verkkouutisissa.

Kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) pitää loma-aikojen siirtämistä kalliina ja turhana toimenpiteenä.

Hänen mukaansa loma-aikojen siirto on jo selvitetty opetus- ja kulttuuriministeriössä, ja idea on todettu köykäiseksi. Mahdollinen muutos koskisi noin 1,9 miljoonaa oppilasta ja opiskelijaa.

– Jos loma-aikojen alkaminen siirretään juhannukseen, vaikuttaa se koko koulutusjärjestelmään eikä vain perusopetukseen, kuten virheellisesti ajatellaan. Jos perusopetuksen päättötodistuksen saaminen myöhentyy, myös kaikki jatko-opiskelun haku- ja valintaprosessien ajankohdat muuttuvat toista astetta ja korkeakouluja myöten. Silloin henkilöstön työehtoja pitää tarkistaa, ja valtion ja kuntien talouden ja toiminnan suunnittelua muuttaa. Vaikutuksia olisi jopa Tilastokeskukselle, Kelalle ja asuntosäätiöille, Raija Vahasalo toteaaVerkkouutisille.

[..]

Vahasalo korostaa, että kunnilla on jo tällä hetkellä mahdollisuus siirtää koulujen alkamisaikaa myöhemmäksi, jos niin haluavat. Laissa on säädetty ainoastaan koulujen työpäivien lukumäärä ja lukuvuoden päättymisajankohta. Kaikki muu on vapaasti muokattavissa.

– Miksi kunnat eivät ole käyttäneet mahdollisuuttaan jo nyt?, hän kysyy.

Lue lisää: Verkkouutiset 29.5.2014

Leave a Reply