Lapset saavat opetusta yhä pienemmissä ryhmissä

Päättäjät pohtivat, pitäisikö opetusryhmien koosta säätää laissa Koululaiset saavat opetusta aiempaa pienemmissä ryhmissä.

Ryhmäkoot on saatu laskemaan viime vuosien avokätisellä erityisrahoituksella, jota opetusministeriön mielestä pitäisi edelleen jatkaa. Samaan aikaan päättäjät kuitenkin pohtivat, pitäisikö ryhmien kokoon vaikuttaa rahan sijasta lainsäädännöllä.

Opetusministeri Krista Kiurun (sd) mukaan ryhmäkokojen supistamiseen käytetty summa on nyt yhteensä 186 miljoonaa euroa.
– Kyllä meidän täytyy jossain vaiheessa pohtia asiaa lainsäädännöllisestä näkökulmasta. Tuntuu aika oudolta, että erityisrahoituksella toteutetaan yhteiskunnallisia tavoitteita, Kiuru sanoo.

Kiuru esitteli maanantaina eduskunnan sivistysvaliokunnalle ministeriön selvityksen esi- ja perusopetuksen opetusryhmien kokojen nykytilasta.

Yli 25 oppilaan opetusryhmät ovat muuttuneet yhä harvinaisemmiksi. Alakoulujen opetusryhmistä tällaisia oli viime vuonna runsaat 12 prosenttia, kun vuonna 2010 niiden osuus oli 17 prosenttia. Esi- ja alakoulujen ryhmissä oli keskimäärin 18,8 oppilasta, mikä on 0,4 oppilasta vähemmän kuin vuonna 2010. Yläkouluissa ryhmäkoko oli pudonnut 0,7 oppilaalla. Keskiarvo oli 16,5 oppilasta. [..]

Miten vaikuttaa oppimiseen?

Kiuru ei pysty suoraan sanomaan, miten ryhmäkoko vaikuttaa opetuksen laatuun. Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok) puolestaan kertoo, että tutkimusten mukaan ryhmäkoko vaikuttaa oppimistuloksiin varsinkin kouluvuosien alkuvaiheessa.
– Meillä on isoimmat luokat alkuvaiheissa eli juuri väärin päin, Vahasalo sanoo. Hänen mukaansa ryhmäkokojen kirjaamisesta lakiin on käyty paljon keskustelua.
– Opetuspuolella on löysä lainsäädäntö, toisin kuin esimerkiksi peruspalvelujen puolella, jonne raha silloin liikkuu. Meidän täytyy pitää huolta kilpailukyvyn yhdestä tärkeimmästä asiasta eli opetuksesta.

Vahasalon mukaan ryhmän enimmäiskoon määrittelyyn laissa liittyy myös ongelmia. Pahimmassa tapauksessa luokat täytetään ylärajaan saakka katsomatta ollenkaan oppilasainesta.

STT

Lue lisää: Iltalehti 3.2.2014

Leave a Reply