Koulukirjojen Suomi-kuvasta kysymys Ruotsin hallitukselle

Pohjoismaiden neuvoston Suomen-valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Raija Vahasalo (kok) on tehnyt ruotsalaisten oppikirjojen vääristyneestä Suomi-kuvasta kirjallisen kysymyksen Ruotsin hallitukselle.

Vahasalo pitää oppikirjojen kommentteja suorastaan rasistisina. Hän haluaa tietää, mihin toimiin Ruotsin hallitus aikoo ryhtyä, jotta ruotsalaisissa oppikirjoissa julkaistava tieto Suomesta, suomalaisista ja ruotsinsuomalaisista olisi jatkossa asiallista ja oikeaa.

Ruotsalaiset oppikirjat kertovat Suomesta ja suomalaisista valitettavan vähän. Taalainmaan korkeakoulun yliopistolehtori Antti Ylikiiskilän tutkimuksen mukaan oppikirjat antavat Suomesta stereotyyppisen ja synkän kuvan. [..]

Vahasalo kummeksuu myös Ruotsin kouluviraston asennetta. Viraston pääjohtaja on Vahasalon mukaan ilmoittanut, että oppikirjat myydään vapailla markkinoilla ja että kouluvirasto ei vastaa niiden sisällöstä. Vahasalo ehdottaa Pohjoismaiden kouluvirastojen välisen yhteistyön tiivistämistä, että naapurimaista kerrottava tieto saataisiin todenmukaiseksi.

Aamulehti 25.1.2007

One Response to “Koulukirjojen Suomi-kuvasta kysymys Ruotsin hallitukselle”

  1. […] Ystäväni olivat aivan hämmästyneitä, jopa loukkaantuneita puolestani, eikä turhaan! Minähän olen jatkuvasti yrittänyt kehittää ruotsin kielen taitoani sujuvammaksi ja käytännöllisemmäksi – ja ystävieni mielestä puhun oikein hyvin ruotsia. Ainoa keksimäni selitys Stenbäckin purkaukselle liittyy Ruotsin hallitukselle tekemääni kirjalliseen kysymykseen, jossa tutkimuksiin perustuen hämmästelen ruotsalaisten oppikirjojen antamaa rasistista kuvaa suomalaisista heikosti koulutettuina juoppoina ja luusereina. Samoin ruotsalaisissa oppikirjoissa aktiivisesti unohdetaan maan suurin vähemmistö, suomalaiset. Haluan tietää, mitä Ruotsin hallitus aikoo tehdä tilanteen korjaamiseksi. Tiedän, että kysymys on sopimaton – minua jopa yritettiin estää tekemästä sitä – mutta todellisuus on ruotsalaisten oppikirjojen ja naapurusten välisen kulttuurivaihdon kannalta nolo. Esimerkkiteksteissä kerrotaan mm. miten ”On kyllä työtä tiskissä siellä Sollidenilla suomalisille ja neekerille”. […]

Leave a Reply