Erikoislukioiden kehittämistyötä vaaditaan aloitettavaksi heti

Kansanedustajat Leena Harkimo ja Raija Vahasalo vaativat erikoislukiojärjestelmän kehittämistyön aloittamista välittömästi.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) ja valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Leena Harkimo (kok.) kiittävät hallitusta siitä, ettei lukioiden erityistehtävän rahoituksen puolittamista toteuteta vuonna 2015.

– Erikoislukioiden ensi vuoden toiminnalle tämä on erittäin tärkeä päätös. Kyseessä on kuitenkin vain aikalisä. Erikoislukiojärjestelmän kehittämistyö onkin aloitettava välittömästi. Tällä turvataan, että myös tulevaisuudessa lahjakkuus ja erityisharrastuneisuus voidaan sovittaa yhteen lukio-opiskelun kanssa, kansanedustajat toteavat kannanotossaan.

Erikoislukiot ovat keskeinen osa suomalaista lukiokoulutusta.
– Myös maamme urheilun, musiikin, ja taiteen tulevaisuus rakentuvat erikoislukioiden varaan. Erikoislukiot ovat erittäin merkittävässä roolissa yhteiskunnan eri alojen menestymiselle. Siksi ne on ehdottomasti säilytettävä, Harkimo ja Vahasalo painottavat.

Kansanedustajat uskovat, että erikoislukiojärjestelmässä on paljon kehittämispotentiaalia. Jo vuonna 2010 opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä painotti erikoislukioiden säilyttämistä osana lukiokoulutuksen monimuotoisuutta. Samalla työryhmä esitti, että niiden toimivuus, koulutuspoliittinen lisäarvo ja toiminnan tuloksellisuus pitää selvittää. Kansanedustajat ihmettelevät, miksi tätä selvitystä ei ole vielä tehty.

Kansanedustajat muistuttavat, että mikäli lukioverkkoa uudistettaessa on tarkoitus arvioida myös erikoislukiojärjestelmän rakenne, on se koulutuslupia myönnettäessä jo myöhäistä. Arviointityö on tehtävä ennen lupahakemusten käsittelyä.

Lue lisää: Verkkouutiset 18.9.2014

Leave a Reply