Ei lukukausimaksuja ulkomaisille opiskelijoille

Suomen väestön ikärakenne on kehittymässä sellaiseen suuntaan, että työikäisestä väestöstä alkaa olla pian pulaa. Siksi olisi välttämätöntä saada Suomeen ammattitaitoista ulkomaalaista työvoimaa. Tässä olennaisen tärkeää on lisätä Suomen opiskelu- ja työmahdollisuuksien houkuttelevuutta.
Yhdeksi keinoksi houkutella ulkomaalaisia opiskelijoita on tarjottu korkeakouluopinnoista perittävää lukukausimaksua. Ulkomaalaisten silmissä ilmainen koulutus näyttää kuulemma epäilyttävältä, jolloin lukukausimaksut nostaisivat suomalaisen korkeakoulutuksen profiilia ja näin toisivat Suomeen lisää ulkomaalaisia opiskelijoita. Tälle perustelulle on vaikea löytää tukea, sillä monet ulkomaalaiset saapuvat Suomeen opiskelemaan juuri siksi, että koulutus on täällä tunnetusti hintalaatu -suhteeltaan hyvää: maksutonta ja siitä huolimatta varsin korkeatasoista.
[..]
Paras keino saada Suomeen ulkomaista työvoimaa on siis muuttaa pikaisesti ulkomaalaislakia sekä ennen kaikkea tarjota ulkomaalaisille opiskelijoille laadukas koulutus, johon sisältyvät riittävät kieliopinnot. Koulutuksen maksuttomuus ei vähennä sen houkuttelevuutta, päinvastoin. Kyse on myös periaatteellisesta linjauksesta: emme kai halua asteittain romuttaa sivistysyhteiskuntamme kivijalkaa, maksutonta koulutusta?
Raija Vahasalo
KM, kansanedustaja (kok.)
sivistysvaliokunnan jäsen

(Lue lisää: Ylioppilaslehti 06/2006 24.3.2006)

Leave a Reply