“Älkää antako mitään niille”

Olen joistakin asiasta samoilla linjoilla vihreiden kanssa. Kasvihuoneilmiön torjunta on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden haasteistamme. Autoverotuksen muuttaminen turvallisia, vähän kuluttavia ja vähän saastuttavia autoja suosivaksi on järkevää. Sitä olen pyrkinyt itsekin edistämään aktiivisesti. On silti asioita, joissa en käsitä punavihreää ajatuksenjuoksua.

*****

Moottoritie Helsingistä länteen on ollut melkein rakenteilla jo vähintään kaksikymmentä vuotta. Tarve on kiistaton ja kasvaa vuodesta toiseen. Vilkas, tehottomasti kulkeva ja vaarallinen liikenne saastuttaa, hukkaa yhteiskunnan resursseja ja tappaa niin eläimiä kuin ihmisiä.

*****

Vaikka takaiskuja on tullut – kuten uusmaalaisten ministerien Vanhanen, Heinäluoma ja Kalliomäki röyhkeä välistäveto, jolla Oulun ja Tampereen moottoritiet nostettiin hankelistan ulkopuolelta budjettiin – kt 51-hanke on silti edistynyt jatkuvasti. Suunnitelmat ovat kunnossa, luvat ovat kunnossa ja läntisen Uudenmaan kunnat ovat pitäneet yllä yksituumaista painostusta hankkeen hyväksi. Kantatie 51 on nyt toteutuslistalla seuraavana ja poliittiset paineet sen rakentamiseksi ovat melkoiset.

*****

Tamperelainen punavihreä kansanedustaja Oras Tynkkynen on nyt tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kyseenalaistaa juuri tämän moottoritien rakentamisen ja pitää sitä tarpeeseen nähden raskaana ja kalliina – eihän tielle ennusteta kuin vain 30.000 käyttäjää vuorokaudessa.

*****

Hieno homma, Oras. Nyt voitaisiinkin lähteä pyörittämään uutta tiesuunnitelmaa, ympäristövaikutusten arviointia ja valitusrumbaa, joka voisi olla ohi jo kymmenessä vuodessa. Sitten voisi katsoa, minkä vuosikymmenen hankekoriin projekti mahtuisi. Käsittämätöntä ajattelua vihreiltä!

*****

Politiikassa on tuttua ”Not In My Back Yard” = ”viekää kaatopaikkanne jonkun muun takapihalle”. Tämä ”Not In Their Front Yard” – ”älkää antako mitään niille” on minulle uudempi juttu. En löytänyt mistään tekstejä, joissa Oras Tynkkynen olisi vastustanut Tampereen kehätien leventämistä moottoritieksi, enkä uutisia, joissa hän olisi kahliutunut työmaan kaivinkoneeseen.
Onko moottoritien rakentaminen pahasta vain toisessa vaalipiirissä?

Raija Vahasalo
kansanedustaja
raija.vahasalo@eduskunta.fi
www.vahasalo.net

Leave a Reply