Aikainen joululahja Suomen valtiolle: 71 taiteilijaa lahjoittaa teoksensa

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok) saa ottaa tänään perjantaina klo 12 vastaan ennakkojoululahjan: 71 taiteilijaa kuvataiteilija Riiko Sakkisesta tanssija-koreografi Sanna Kekäläiseen lahjoittaa teoksen Suomen valtiolle.

Lahja koostuu itsenäisistä osateoksista, yksi kultakin taiteilijalta.

“Mukana on kuvataiteilijoita, tanssijoita, muusikoita, tila- ja äänitaiteilijoita, dramaturgeja, valokuvaajia, sanataiteilijoita ja näyttelijöitä”, kertoo projektin isä, tanssija-koreografi Panu Varstala.

[..]

“Taiteen tukeminen ja sen mahdollistaminen kuuluvat mielestämme valtion perustehtäviin. Taide ja kulttuuri tekevät ihmisestä ihmisen, elämästä arvokkaan ja yhteiskunnasta sivistyneen.”

Teos sai alkunsa huhtikuussa, kun selvisi, että valtio aikoo leikata taiteelle ja kulttuurille jakamiaan rahoja vuosina 2015–2018 kymmenillä miljoonilla euroilla. Kulttuurimäärärahat ovat nykyisellään alle prosentin valtion koko budjetista.

Teokset löytyvät pdf-muodossa kerjalaiset.fi-verkkosivulta, ja luovutusta varten ne kootaan yhdeksi printatuksi dokumentiksi.

Mutta miksi A4-kokoisia pdf-tiedostoja?

“Kaikki virallinen kanssakäyminen tapahtuu A4-muodossa”, Varstala selittää.

Taiteilijat lahjoittavat teostensa ohella valtiolle myös niiden tekijänoikeudet – siis symbolisesti kulttuurista ja taloudellista pääomaa Suomen valtion hyödynnettäväksi.

“Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Vahasalo kysyi, että minkä arvoinen tämä teos on, mutta en minä sitä osaa sanoa”, Varstala paljastaa.

“Mukana on niin hienoja tekijöitä, että kyllä sillä voisi rahaakin tienata. Vähän epäilen kyllä, lähteekö valtio siihen.”

Lue lisää: HS 19.12.2014 

Leave a Reply