Picasso tulee, oletko valmis?

Pablo Picasson työt ovat tulossa Ateneumiin syksyllä. Eduskunnan ja sivistysvaliokunnan kannalta näyttelyyn liittyy se mielenkiintoinen seikka, että näyttelyn takia jouduimme muuttamaan lakia taidenäyttelyiden valtiontakuusta.

Picasson tuotantoa esittelevän suurnäyttelyn vakuusarvoksi on arvioitu noin miljardi euroa. Vielä eilen voimassa olleen vanhan lain mukaan valtiontakuun enimmäismäärä yhtä näyttelyä kohti oli 125 miljoonaa euroa. Siksi esimerkiksi Picasso-näyttelyä ei olisi voitu mitenkään hankkia Suomeen.

Picasso-näyttely avataan Ateneumissa 18. syyskuuta. Kannattaa lähteä ihailemaan töitä ja samalla vaikka hämmästelemään niiden kilohintaa: noin 200 teosta, vakuutusarvo yhteensä miljardi!

Sinne suuntaan minäkin, näyttelyssä nähdään!

Huolestuneille veronmaksajille tiedoksi: näyttelyn turvajärjestelyt tulevat olemaan omaa luokkaansa. Isoista vakuutuksista ja valtiontakuista huolimatta emme odota valtion kontolle suuria korvauksia.  Tähän mennessä suurin koskaan EU:n jäsenvaltiossa  maksettu korvaus on 0,5 miljoonaa euroa, jonka jouduimme maksamaan, kun 1996 Tampereen taidemuseolle Wienistä lainattu taideteos vaurioitui avattaessa sen pakkauslaatikkoa Wienissä.

Share

Leave a Reply

For spam filtering purposes, please copy the number 1396 to the field below: