Hirvimies ei vaimoaan hakkaa

Suomessa lähes 30 naista kuolee vuosittain parisuhdeväkivaltaan. Kaikkiaan perhe- ja parisuhdeväkivaltaan liittyvät rikokset muodostavat kolmasosan vuosittaisista henkirikoksistamme.

Kuolemantapaukset ovat jäävuoren huippu, jonka alle jää piiloon iso ongelma. Euroopassa 20–25 % naisista on kokenut parisuhdeväkivaltaa ja 10 % seksuaalista väkivaltaa ainakin kerran elämässään.

Nyt Suomessa tähän ollaan saamassa korjausta. Tähän asti perheen sisällä tapahtunut ei-törkeä väkivalta on johtanut syytteeseen vain, mikäli uhri on vaatinut tekijälle rangaistusta. Tuoreessa hallituksen esityksessä lievät pahoinpitelyt aiotaan siirtää virallisen syytteen alaisiksi silloin, kun ne kohdistuvat alaikäiseen tai tekijälle läheiseen henkilöön taikka henkilöön, joka suorittaa työtehtäviään.

Hallituksen tänään hyväksymä lakiesitys on tulossa meille eduskuntaan ensi viikolla ja se on tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

Miten niin hirvimies ei vaimoaan hakkaa? No ei tietysti, eikä varsinkaan lainmuutoksen jälkeen. Nimittäin mikäli viranomaiset toimivat ohjeiden mukaisesti, poliisin on käytävä keräämässä väkivaltaan syyllistyneelta aseluvat ja aseet pois. Sitä on ikävä selitellä hirviporukassa – ja lyömistä kunnon miehet katsovat karsaasti.

Share

2 Responses to “Hirvimies ei vaimoaan hakkaa”

 1. Oikaisu says:

  “Joka vuosi lähes 30” on täysin urbaani legenda. Oikea luku vuosille 1996-2000 on n. 20, ja sen saa esim. Oikeuspoliittiselta tutkimuslaitokselta: http://www.optula.om.fi/uploads/ip0gw.pdf (Sivu 141)

  Koko 2000-luku on muutamista surullisista joukkomurhista huolimatta ollut kuolemantapauksissa mitattuna huomattavasti vähemmän väkivaltainen kuin 90-luku. Tämän kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: http://www.ktl.fi/portal/suomi/yhteistyoprojektit/tapaturmat/tapaturmat_lukuina/kuolemansyyt_2008/

  “Lähes 30 vuodessa” ei siis ole ollut totta ainakaan 15 vuoteen. Ihmettelen kuka tätä soopaa levittää ja miksi.

  RaijaV: Vuonna 1996 puolisonsa surmaamana kuoli 30 naista. Vuoden 2000 lukua (22 naista) ei voi pitää minään ihannetuloksena. Sitä paitsi: Varsinaista asiaa ei pidä piilottaa lukumääriä koskevan väittelyn alle. Liian monta miestä ja naista saa surmansa sellaisesta kädestä, jonka odottaa rakastavan ja kunnioittavan.

 2. Pauli Sumanen says:

  Mahtaako laki todellisuudessa toimia? Kai lähisuhdeväkivalta koskee myös perheen lapsia? TYKS:in tutkimuksessa kävi ilmi, että lapsien hakkaajat ovat pääsääntöisesti naisia. joutuvatko he nyt vastuuseen? Ja sikiöihin kohdistuvat väkivallanteot (alkoholi ja tupakka) ovat 100 % naisten aiheuttamia. Eikö sikiöön kohdistuva väkivalta ole mitä ilmeisimmin lähisuhdeväkivaltaa? Näitä molempia tapauksia on vuosittain yhteensä yli tuhat. Revi siitä!

  RaijaV: Hirvimies voi nykyään olla yhtä hyvin nainen. Ottamatta blogissani kantaa muuhun inhottavaan lähisuhdeväkivaltaan, on erittäin hyvä, että syytteen nostamiseen ei enää tarvittaisi asianomistajaa.
  Uusia ideoita tarvitaan keinoihin estää sikiöön kohdistuva väkivalta. Pakkohoitoa on pohdittu, mutta siinäkin on ongelmansa.

Leave a Reply

For spam filtering purposes, please copy the number 2068 to the field below: